Ons Nederlandstalige focusboek Focussen De kracht van innerlijk luisteren is in 2014 verschenen bij uitgever Lannoo. In 2018 verscheen de zesde druk.

Uit de tekst van Lannoo op de achterkant van het boek

In dit toegankelijke basisboek, geschikt voor zowel beginnende als meer geoefende focussers, brengt arts en focusexpert Erna de Bruijn de neerslag van haar jarenlange ervaring. (…) ‘Hier is een doorgewinterde expert aan het woord én een woordkunstenares. Een waar geschenk.’ - Prof. Dr Mia Leijssen, KU Leuven

Uit een beoordeling op Bol.com

(…) Zo herkenbaar en goed alleen te doen maar ook met iemand samen. (…) Er zijn natuurlijk meer boeken over dit onderwerp maar dit boek is van eigen bodem en wij steken toch anders in elkaar dan b.v. Amerikanen. Een boek om te hebben en vaak te gebruiken (…). Pluspunten: duidelijk geschreven, goed toepasbaar, verrassend, herkenbaar.

Uit FocusNieuws nr. 39 - 29/09/2014

(…) Het groene boekje bevat alle informatie die je nodig hebt om een innerlijke reis te maken of mee te reizen met iemand anders. (…) de precieze formulering van de tekst, alsof elk woord gewikt en gewogen is, nee, niet alsof, dat is zo, want ik heb haar zien wikken en wegen.

Van Focustrainers

Hét Nederlandse boek over Focussen. (…) Een prachtig, gedegen én licht boek zowel voor nieuwelingen als voor mensen die al bekend zijn met focussen en het (willen) gebruiken in hun werk en leven.

(…) zo rijk, zo precies, alles vind ik er in terug waardoor focussen zo prachtig en louterend is (…)

(…) meesterschap in het eenvoudig en kernachtig verwoorden (…)

Van een psychotherapeute

(…) het boek heb ik weer helemaal gelezen - erg duidelijk en 'gebruiksvriendelijk' (ook waar het 't focussen puur als theorie betreft) en nu al aan twee cliënten doorgegeven. Het geeft ze handvatten om tussen onze sessies door op een verhelderende wijze met zichzelf in 'gevoelsgesprek' te gaan.

Van anderen

(…) de manier waarop je ’t over ‘ze daar vanbinnen’ hebt (Ietsen, kinderen, critici) is zo vanzelfsprekend – en daarmee reuze inspirerend! (…)

(…) zo helder en uitnodigend geschreven dat ik het aandurfde om zelf te gaan oefenen met focussen. Dat brengt mij veel, erg veel …

(…) In onze opleiding kregen we een ietsie-pietsie rond focussen. Het bleef sluimeren bij me tot ik enkele weken geleden je boek ontdekte en het verslond. ;-) (…) ik wil het voelen, doen, en het dan ook implementeren in de pulsing.

(…) met het boek in mijn hand of op mijn nachtkastje heb ik de eerste paar dagen na de operatie zonder morfine, alleen met paracetamol, doorgebracht. Regelmatig focussen op mijn pijn, er naar toe gaan en er de tijd voor nemen en accepteren dat ik pijn had. Het heeft geholpen.