FocusCentrum DenHaag

In Focuscentrum DenHaag (1993) werken vandaag de dag samen docenten: Erna de Bruijn en Christine Langeveld, beiden door The Focusing Institute te New York erkend als focustrainer en coördinator/opleider van trainers.

Erna de Bruijn

Erna de Bruijn is sinds 1983 in en naast haar huisartsenpraktijk bezig geweest met focussen. Steeds meer hield de vraag haar bezig: wat maakt mensen werkelijk ziek en waar worden ze nu echt beter van? Focussen hielp die vraag te beantwoorden. In 1991 legde ze, na 32 jaar, de medische praktijk neer. Sindsdien houdt ze zich hoofdzakelijk bezig met focuswerk. Als huisarts was ze gewend om oplossingsgericht te werken. Door focussen leerde ze ‘oplossingen’ kennen die niemand zelf ooit zou kunnen bedenken. Dat bracht een ongelofelijke verrijking en verdieping met zich mee, en ook plezier. Focussen en het begeleiden daarbij blijven boeien en verrassen, zelfs na meer dan 25 jaar. Na haar tachtigste verjaardag is ze op bescheiden schaal doorgegaan met enkele focusactiviteiten, zoals workshops, individuele begeleidingen en de practicumdagen. Bovendien heeft ze 'Focussen, de kracht van innerlijk luisteren' geschreven.

Christine Langeveld

Christine Langeveld werkte jarenlang in het voortgezet onderwijs als docent Nederlands, waarvan tien jaar ook als studie- en cursistenbegeleider in het volwassenenonderwijs. Toen zij in 1984 het focussen leerde kennen, bleek dat een prachtige aanvulling op haar begeleidingswerk. Het 'focussend omgaan met migraine' heeft haar eigen leven zozeer ten goede veranderd dat ze deze benadering graag aan andere migraine-mensen wil doorgeven. Wat haar zo raakt in het focussen is: iedereen kan het leren en de focusser is zelf de deskundige; daar hoef je niet hoog opgeleid of extra gevoelig voor te zijn. En je kunt door de dag heen op vele momenten even focussen; daar is geen speciale ruimte of setting voor nodig. Je hebt er alleen maar je lijf bij nodig en dat heb je altijd bij je.

Foto's: Frits Knijff

"Waar je vanaf wilt, daar moet je eerst naar toe." - Erna de Bruijn